Powrót do: Hobby

Swojskie kiełbasy z dostawą do domu


Jedną z najpopularniejszych kategorii produktów w sklepie internetowym Zagrody Szlędaki są swojskie kiełbasy. Nasi klienci znajdą w tym miejscu wysokojakościowe produkty wędliniarskie, wyrabiane z najlepszych rodzajów mięs w zgodzie z tradycyjną, domową recepturą. Wszystkie produkty powstają w lokalnej, rodzinnej wędzarni, a o ich jakości świadczy zastosowanie do ich produkcji wyłącznie naturalnych składników.


Swojskie kiełbasy domowe - skład, proces produkcji, jakość


Kiełbasy domowe to wyroby mięsne produkowane z rozdrobnionego, najczęściej pokrojonego lub mielonego, mięsa (uprzednio peklowanego), do którego zazwyczaj dodaje się aromatyczne przyprawy - np. sól, pieprz czarny bądź kolorowy, czosnek oraz inne zioła (m.in. kminek, kolendra, majeranek czy owoce jałowca). Kiełbasy najwyższej jakości powinny być ponadto pozbawione konserwantów oraz substancji wzmacniających ich walory smakowe.

Przygotowaną w ten sposób masą mięsną nadziewa się osłonki z naturalnego jelita zwierzęcego lub sztucznego, białkowego. Sporządzone wyroby wiesza się następnie na specjalnych kijach wędzarniczych, które następnie poddaje się obróbce cieplnej i wędzeniu za pomocą zimnego, ciepłego lub gorącego dymu wędzarniczego. Po zakończeniu etapu wędzenia, kiełbasy - w zależności od gatunku - wymagają dodatkowej obróbki pod wpływem wyższej temperatury w postaci parzenia lub pieczenia.


Rodzaje kiełbas


W zależności od składników, z jakich masa mięsna był przyrządzana, struktura, walory smakowe, a przede wszystkim wartości odżywcze kiełbasy mogą być znacząco zróżnicowane. Ze względu na rodzaj mięsa, jakiego użyto do produkcji wyrobów, wyróżnia się:

  • kiełbasy w całości produkowane z jednego typu mięsa (wołowe, wieprzowe, cielęce lub baranie),
  • przyrządzone z jednego gatunku mięsa, którego skład wynosi 75%,
  • kiełbasy mieszane - z przeważającą ilością określonego typu mięsa (np. wieprzowo-wołowe czy baranio-wieprzowe), 
  • wyroby końskie i kiełbasy z dziczyzny.

Innym kryterium podziału kiełbas może być również sposób ich obróbki cieplnej - wyróżnia się wówczas: kiełbasy gotowane, wędzone (zarówno świeże, jak i gotowane) oraz suszone.

Wybierając najlepszej jakości kiełbasy, należy decydować się na te, które posiadają możliwie jak najkrótszy skład z minimalną ilością stabilizatorów i naturalnych środków konserwujących. Są one wówczas produktami niskoprzetworzonymi, zawierającymi głownie masę mięsną i odpowiednio dobrany zestaw przypraw.

Swojskie kiełbasy domowe z dostawą kupisz w internetowym sklepie mięsnym: https://szledaki.pl/kategoria/kielbasy/




KOMENTARZE:

Brak komentarzy

Design downloaded from Zeroweb.org: Free website templates, layouts, and tools.